Tanıtım

Tanıtım


Hemşirelik Lisans Programı

Kuruluş

Hemşirelik Bölümü, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan dört yıllık lisans programıdır. Hemşirelik Bölümü, 1992-1993 eğitim-öğretim yılında Hemşirelik Önlisans Programı olarak öğretime başlamıştır. Bakanlar Kurulu Kararı (Resmi Gazete: 2.11.1996/ 22805) ve Sağlık Bakanlığı ile YÖK arasında yapılan protokol gereği, sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarındaki hemşirelik önlisans programlarına öğrenci alımına son verilmiştir. Bu mevzuatla, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Hemşirelik Bölümü 1997-1998 eğitim-öğretim yılında 32 öğrenci ile başladığı lisans eğitimine her eğitim-öğretim döneminde öğrenci sayısı artarak devam etmektedir. Programımıza 2016-2017 eğitim-öğretim yılında isteğe bağlı hazırlık sınıfı eklenmiştir.


Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan lisans diplomasına sahip bireylere “hemşire” unvanı verilir.

 

Kabul ve Kayıt Koşulları

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınavdan yeterli taban puanı alan adaylar Hemşirelik bölümüne kayıt yaptırmaya hak kazanırlar.


Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar

Dikey ve yatay geçiş ile gelen öğrencilerin daha önceki programlarından aldığı ve başarılı olduğu dersler, programa uygunluğu değerlendirilerek kurulların (bölüm ve yönetim kurulu) uygun görmesi halinde kabul edilir ve öğrenci kurulun uygun gördüğü sınıftan başlayarak eğitimine devam edebilir.

 

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Mevcut programdaki zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlayarak 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması ve toplam 240 AKTS ile mezun olabilirler.

 

Program Profili

Hemşirelik programının amacı; ulusal ve uluslar arası düzeyde sağlıklı/hasta birey, aile ve topluma koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici sağlık hizmetleri veren; eğitici, uygulayıcı, yönetici, araştırmacı rolleri üstlenen; iyi iletişim kurma, eleştirel düşünme, sorun saptama ve çözme, bilimsel teknolojiyi kullanma gibi niteliklere sahip gelişime açık hemşireler yetiştirmektir. Hemşirelik lisans programında birbirine bağlı temel tıp bilimleri, fen ve sosyal bilimler, mesleki bilimler, hemşirelikte yönetim, hemşirelikte araştırma gibi temel dersler ile uygulamalı hemşirelik dersleri yer almaktadır. Uygulamalı hemşirelik derslerinde, öğrenciler önce teknik laboratuvarda maketler üzerinde becerilerini geliştirmekte; daha sonra hastane, okul, toplum sağlığı merkezi, işyeri gibi kamu ve özel kuruluşlarda öğretim elemanlarının denetiminde uygulamalı eğitimlerini gerçekleştirir. Dördüncü sınıf sekizinci dönemde ise intörn eğitimi ile mezuniyet öncesi hemşireliğe hazırlanmaktadır.

 

PROGRAM AMAÇLARI VE BAŞARIM GÖSTERGELERİ

 

PA 1. Sağlıklı/hasta birey, aile ve toplumun sağlık bakım gereksinimlerini bütüncül yaklaşım doğrultusunda koruyucu, tedavi ve rehabilite edici hemşirelik bakımını sunabileceği, mesleki etik, ilke ve değerleri gözeterek ulusal veya uluslararası sağlık bakım alanlarında hemşire olarak çalışır.

Başarım Göstergesi: 

  • Mezuniyeti takip eden ilk üç yıl içerisinde öğrencilerimizin %80’i istihdam edilir.

 

PA 2. Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinerek, hemşireliğin eğitim, uygulama, yönetim ve araştırma alanlarında mesleki gelişimini sürdürür.

Başarım Göstergesi: 

  • Mezunlarımızın %5'i ilk 5 yıl içerisinde lisansüstü eğitim programlarına devam eder.
  • Mezunlarımızın %10'u ilk 5 yıl içerisinde çalıştıkları alanda yetkinlik kazandıracak sertifika eğitimi veya diğer bilimsel programlara (sempozyum, kongre vb.) devam eder.

 

PA 3. Bilimsel verilere ve teknolojiye dayalı, yenilikçi uygulamaları ile ekip anlayışı içerisinde bakımın ve mesleğin gelişimine yön verecek eğitimci, araştırmacı ve lider rollerini üstlenir.

Başarım Göstergesi: 

  • Mezunlarımızın %5’i çalışmaya başladıkları tarihten itibaren 5 yıl içerisinde çalıştıkları kurumlarda sağlık bakımının yürütülmesi için; eğitim ve yönetimin farklı birimlerinde yer alır.
  • Mezunlarımızın %5'i çalıştıkları kurumlarda hemşirelik bakımını ve bilimsel bilgi birikimini geliştirecek bilimsel araştırma süreçlerinde yer alır.

 

 PROGRAM ÇIKTILARI

 

  1. Birey, aile ve toplumun sağlığını koruma, geliştirme ve sürdürmede mesleki rol ve işlevlerini yerine getirebilecek kuramsal ve uygulamaya ilişkin bilgilere sahiptir.
  2. Alanındaki bilimsel ve güncel bilgiye ulaşmayı bilir ve bu bilgileri uygulamalarında kullanır.
  3. Eleştirel düşünme, problem çözme ve kanıta dayalı karar verme bilgi ve becerilerini kullanarak hemşirelik sürecini uygular.
  4. Hemşirelik alanına ilişkin bilimsel araştırma, proje ve etkinliklerde sorumluluk alır.
  5. Yaşam boyu öğrenmeyi benimseyerek sürekli mesleki ve bireysel gelişimini sürdürür.
  6. Bilimsel bilgiye ulaşabilecek ve etkili iletişim kurabilecek düzeyde en az bir yabancı dili kullanır.
  7. Hemşirelik rollerini yerine getirirken etkili iletişim kurabilir ve işbirliği içinde faaliyetlerini yürütür.
  8. Bilişim ve iletişim teknolojilerini hemşirelik uygulamalarında kullanır.
  9. Toplumsal ve mesleki sorunlara yönelik sektörler ve disiplinler arası işbirliği yaparak çözümler üretir.
  10. Liderlik özellikleri ve yönetim becerilerini kullanır.
  11. Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili mevzuata, bilimsel ve mesleki etik ilkelere ve değerlere uygun davranır.
  12. Sağlık hizmetlerinde kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır.

 

Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)

Bu program mezunları, kamu ve özel hastanelerde, birinci basamak sağlık hizmeti veren kurumlarda, okul ve işyerlerinde hemşire olarak çalışlar. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığına bağlı sağlık meslek liselerinde öğretmen ve üniversitelerde ilgili bölümlerde öğretim elemanı olarak çalışırlar.

 

Üst Derece Programlarına Geçiş

Lisans eğitimini tamamlayan adaylar lisansüstü programlara Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ve yabancı dil sınavının sonucuna ve üniversite kurullarının belirlediği (taban) not ortalamasına göre kabul edilir.

 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli, “Ders Öğretim Planı’nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

 

Mezuniyet Koşulları

Mevcut programdaki dersleri başarıyla tamamlayarak 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması ve toplam 240 AKTS'yi tamamlamış olmak.

 

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof.Dr. Yasemin Yıldırım USTA

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Tel: 0 374  254 10 00 (Dahili no: 4761)

 

Hemşirelik Bölümü Eğitim Programı Kitabına buradan ulaşabilirsiniz.